Woki

Solidne woki żeliwne i stalowe. Na wszystkie typy kuchni, także na indukcję.

Woki do potraw azjatyckich

Przez wielu kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najsmaczniejszych, najzdrowszych i najbardziej oryginalnych na świecie. Coraz więcej Europejczyków odkrywa smaki kuchni chińskiej, indyjskiej, tajskiej, wietnamskiej, koreańskiej czy japońskiej. Wiele osób eksperymentuje też z przygotowaniem potraw kuchni azjatyckiej, we własnych domach, tym bardziej, że charakterystyczne dla tych potraw składniki są obecnie dostępne w wielu sklepach. Wiele potraw kuchni azjatyckiej jest przyrządzanych w wokach, dlatego chcąc eksperymentować w kuchni, warto nabyć to właśnie naczynie.

Patelnia wok

Wok, tradycyjne naczynie wykorzystywane najczęściej w Chinach, to doskonała patelnia, która pozwala bardzo szybko i efektywnie przygotowywać potrawy na ogniu. Charakterystyczny kształt, który posiadają woki, pozwala smażyć potrawy w ruchu, co na wielu osobach robi duże wrażenie. Patelnia wok może mieć jedną lub dwie rączki, które ułatwiają korzystanie z woka. Wok pozwoli przygotować wiele potraw przy minimalnej ilości rozgrzanego oleju. W dodatku dzięki specyficznej konstrukcji składniki potraw zachowują wspaniały smak i aromat, a także nie grozi im przesuszenie lub nadmierne przesmażenie i przypalenie. Wybierając idealny dla siebie wok należy zwrócić uwagę na jego średnicę oraz głębokość.

Wok na indukcję

Współczesne woki są często dostosowane do kuchenek indukcyjnych, a także ceramicznych. Wok na indukcję ma lekko spłaszczone dno, co pozwala na korzystanie z niego na tego typu kuchenkach. Dzięki temu wok indukcja nie dają ograniczeń w zakresie przygotowywania orientalnych potraw. Z kuchenkami indukcyjnymi dobrze współgra wok wykonany ze stali węglowej.

W sprzedaży są też specjalne palniki dostosowane do woka. Jeśli jednak chcemy korzystać z tradycyjnego woka na kuchence gazowej lub elektrycznej, który nie ma spłaszczonego dna, to warto pomyśleć o zakupi specjalnego pierścienia stabilizującego, który zapewni bezpieczne gotowanie.

Woki w wielu odsłonach

Najbardziej popularny jest wok stalowy. Obok niego chętnie wybierany jest też wok żeliwny. Jeden i drugi pozwalają osiągnąć doskonały efekt. Wok żeliwny jest cięższy od stalowego i dłużej się nagrzewa, ale jest też bardziej wytrzymały, długo utrzymuje ciepło, a jego powierzchnia nie przywiera i zapewnia wygodne gotowanie. Coraz bardziej popularny staje się też wok ceramiczny, który jest lżejszy od wspomnianych wyżej woków. Tego typu wok najczęściej ma pokrywkę. Nie każdy wie, że wok patelnia we współczesnej odsłonie może być naczyniem wielofunkcyjnym. Producenci woków proponują woki z pokrywkami, z kratką do odsączania nadmiaru tłuszczu lub też z dodatkowymi wkładami, służącymi jako ruszt do gotowania na parze. Dzięki temu miłośnicy azjatyckich potraw mogą je przygotowywać na wiele sposobów.