TOP 5 potraw na chłodne wieczory

TOP 5 potraw na chłodne wieczory

Lato nieubłaganie dobiega końca.
Wieczory stają się coraz chłodniejsze, a my coraz bardziej dostrzegamy jesień.

Wczesno- jesienna kuchnia bogata jest w sezonowe produkty, którym nie sposób się oprzeć.
Z jednej strony możemy cieszyć się owocami i warzywami z przełomu sierpnia i września, a z drugiej powoli w nasze progi wchodzą pyszne i odżywcze dynie oraz brukselki.

Zatrzymaj posmak lata w garnku i poznaj 5 najlepszych przepisów na chłodne wieczory.

1. Leczo

Leczo

Węgierskie dania są bogate w smaki, a szczególnie w smaki sezonowych warzyw.
Tajemnica pysznego leczo tkwi w naszych własnych upodobaniach.
Tak właśnie! Po co się ograniczać?
Leczo smakuje idealnie zarówno z cukinią, bakłażanem, z pomidorami, a nawet z dynią!

Najistotniejszym elementem w całym procesie przygotowania jest kolejność gotowania składników. Pomoże to zapobiec nadmiernemu rozgotowaniu warzyw, a pomoże zachować chrupiący smak i masę kolorów w naszych talerzach :)
Najlepsze leczo ugotujesz w dużym garnku lub na głębokiej patelni z pokrywką, która jest idealna do duszenia potraw z warzywami oraz mięsa.
 

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 szt
  • żółta papryka - 2 szt
  • zielona papryka - 2 szt
  • cukinia - 1 duża lub dwie małe
  • cebula - 2 szt
  • pomidory - 6 szt
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

1. Do szerokiego garnka włóż smalec, kiedy się już troszkę podtopi wsyp pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę.
2. Całość podsmażaj do momentu aż cebula się lekko zarumieni.
3. Dodaj słodką i ostrą paprykę. Całość dobrze zamieszaj, tak aby papryki się ze sobą zmieszały i obtoczyły cebulę oraz kiełbasę. W dalszym ciągu podsmażaj.
4. Paprykę pokrój w dłuższe cienkie paski i dodaj do garnka, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut, aż papryka trochę zmięknie.
5. Po tym czasie dodaj do garnka pomidory pokrojone w ćwiartki - najlepiej obrane ze skórki, i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
6. Cukinię dobrze umyj i pokrój na cienkie plasterki. Całość wrzuć do reszty składników i pozostaw na ogniu przez parę minut.
7. Na samym końcu dopraw leczo do smaku pieprzem oraz solą, ewentualnie odrobiną cukru.




2. Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa to zdecydowanie najlepszy smak wczesnej jesieni.
Doprawiona kurkumą i imbirem z dodatkiem ziemniaków, marchewki i pomidora nabiera pięknego złotego koloru.
 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 200 g ziemniaków
  • marchew - 2 szt
  • pomidor - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • imbir (świeży lub suszony) - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz/sól
  • cebula - 1 szt
  • 2 szklanki bulionu

Przygotowanie

1. Dynie, marchewkę i ziemniaki, dokłądnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
3. Do garnka dodaj dynie, marchew i ziemniaki, dopraw kurkumą i imbirem.
4. całość smaż około 10 min co chwilę mieszając.
5. Następnie wlej do garnka bulion, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 10 min.
6. świeżego pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wrzuć do gotującej się zupy.
7. Zupę gotuj do momentu aż warzywa zmiękną.
8. Na samym końcu zmiksuj całość blenderem.


Zupę możesz podawać z grzankami, płatkami chilli, sezamem czy smażonymi pestkami dyni.



3. Jabłka zapiekane z żurawiną

Jabłka zapiekane z żurawiną

Jabłka i gruszki to owoce, które możemy przyrządzić na wiele smacznych sposobów.
NIezależnie od tego, czy je ugotujemy, usmażymy, czy upieczemy ich aromat jest nieoceniony. Smakują dobrze zarówno w wytrawnej postaci z mięsem, jak i całkowicie na słodko. Nam szczególnie przypadły do gustu jabłka zapiekane z farszem migdałowo żurawinowym z dodatkiem orzechów włoskich. Dla miłośników gruszek podpowiadamy, że gruszki w takim wydaniu również smakują wybornie.
Brzmi smacznie?

Składniki:

Masa bezowa:

  • 2 białka z jajek
  • 70 g cukru
  • 40 g migdałów


Jabłka:

  • 3 lub 4 słodkie jabłka - najlepiej Championy Lub Lobo
  • (W wersji z gruszkami polecamy Konferencje)
  • słoiczek żurawiny/lub 10 dag świeżej żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

1. Ubij białka  na sztywną masę.
2. Dodaj powoli cukier, w dalszym ciągu miksując.
3. Do masy dodaj zmielone migdały, a następnie dokładnie wymieszaj całą masę, tak, aby całość ładnie się połączyła.
4. Dokładnie umyj i osusz jabłka oraz świeżą żurawinę, górną część jabłka odkrój nożem, a następnie łyżeczką wyjmij gniazdo nasienne ze środka.
5. Do środka włóż masę bezową oraz żurawinę, górę udekoruj kawałkiem orzecha włoskiego.
6. Owoce ułóż w głębokim garnku idealnym do piekarnika lub na głębokiej patelni, możesz również owoce wyłożyć na blaszce.
7. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych :)

4. Faszerowany Bakłażan

Faszerowany Bakłażan

Jeśli zawsze chciałaś kupić bakłażana, ale nie do końca wiedziałaś jak się za niego zabrać, to pędzimy z pomocą i pysznym przepisem!
Bakłażan oprócz swoim niesamowitych walorów smakowych posiada również sporą ilość walorów odżywczych.
Warzywo posiada sporą ilość wapnia, potasu i żelaza, czyli składników które są dla nas niezbędne podczas jesiennej, chłodnej aury.
 

Składniki:

  • bakłażan - 2 szt
  • mięso mielone, najlepiej z łopatki wieprzowej - 500 g
  • przecier pomidorowy  - 500 ml
  • cebula - 1 szt
  • ser mozzarela - 200 g
  • zielone lub czarne oliwki - mały słoiczek
  • parmezan starty - w zależności od upodobań
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.Umyj i osusz bakłażany, przekrój na pół, tak aby powstały łódeczki
2. Wybierz delikatnie łyżką miąższ z bakłażana tak aby nie uszkodzić skórki.
3. Bakłażany rozłóż w głębokiej patelni z pokrywką lub naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i odstaw na około 10 min, tak, aby bakłażan wypuścił sok - dzięki temu niweluje swój gorzkawy smak.
4. Pokrojoną cebulkę podsmaż na oliwie
5. Dodaj następnie mięso i smaż aż się zarumieni.
6. Dodaj do mięsa przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki oraz posiekany wydrążony miąższ z bakłażana.
7. Całość gotuj przez około 20 min, co jakiś czas mieszając.
8. Łódeczki bakłażana faszeruj mięsem, nałóż na samą górę mozarelle i posyp startym parmezanem.
9. Zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 min.

5. Sos grzybowy

Soso grzybowy

Sos ze świeżych leśnych grzybów to prawdziwy rarytas dla podniebienia
Idealny dla miłośników leśnych spacerów w poszukiwaniu grzybów.
Te zebrane własnoręcznie smakują lepiej, bo z przyjemnością :)  
Ale ostrożnie! Zbieramy tylko te jadalne! :)

Składniki:

500 g leśnych świeżych grzybów
30 g masła
1 łyżka oleju
cebula - 2 szt
130 ml bulionu warzywnego
sól/pieprz
100 g słodkiej śmietany 30% lub 36%

Przygotowanie:

1. Oczyść grzyby, najlepiej zrobić to przy pomocy małej szczoteczki, lub zanurzyć grzyby w wodzie na około 30 min.
2. cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. na patelni rozgrzej masło wraz z olejem, dodaj do niego cebulę i smaż aż się zeszkli.
4. Dodaj pokrojone grzyby w piórka i smaż około 5 minut na dużym ogniu.
5. całość podlej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min.
6. Na samym końcu wlej śmietanę i dopraw do smaku. Możesz sos gotować dłużej, jeśli wolisz aby jego konsystencja była gęstrza..

Taki sos idealnie komponuje się z kopytkami, makaronem,
czy plackami ziemniaczanymi.