Lato nieubłaganie dobiega końca.
Wieczory stają się coraz chłodniejsze, a my coraz bardziej dostrzegamy jesień.
Wczesno- jesienna kuchnia bogata jest w sezonowe produkty, którym nie sposób się oprzeć.
Z jednej strony możemy cieszyć się owocami i warzywami z przełomu sierpnia i września, a z drugiej powoli w nasze progi wchodzą pyszne i odżywcze dynie oraz brukselki.
Zatrzymaj posmak lata w garnku i poznaj 5 najlepszych przepisów na chłodne wieczory.
1. Leczo
Węgierskie dania są bogate w smaki, a szczególnie w smaki sezonowych warzyw.
Tajemnica pysznego leczo tkwi w naszych własnych upodobaniach.
Tak właśnie! Po co się ograniczać?
Leczo smakuje idealnie zarówno z cukinią, bakłażanem, z pomidorami, a nawet z dynią!
Najistotniejszym elementem w całym procesie przygotowania jest kolejność gotowania składników. Pomoże to zapobiec nadmiernemu rozgotowaniu warzyw, a pomoże zachować chrupiący smak i masę kolorów w naszych talerzach :)
Najlepsze leczo ugotujesz w dużym garnku lub na głębokiej patelni z pokrywką, która jest idealna do duszenia potraw z warzywami oraz mięsa.
Składniki:
- czerwona papryka - 1 szt
- żółta papryka - 2 szt
- zielona papryka - 2 szt
- cukinia - 1 duża lub dwie małe
- cebula - 2 szt
- pomidory - 6 szt
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 200 g dobrej kiełbasy
- 2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
1. Do szerokiego garnka włóż smalec, kiedy się już troszkę podtopi wsyp pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę.
2. Całość podsmażaj do momentu aż cebula się lekko zarumieni.
3. Dodaj słodką i ostrą paprykę. Całość dobrze zamieszaj, tak aby papryki się ze sobą zmieszały i obtoczyły cebulę oraz kiełbasę. W dalszym ciągu podsmażaj.
4. Paprykę pokrój w dłuższe cienkie paski i dodaj do garnka, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut, aż papryka trochę zmięknie.
5. Po tym czasie dodaj do garnka pomidory pokrojone w ćwiartki - najlepiej obrane ze skórki, i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
6. Cukinię dobrze umyj i pokrój na cienkie plasterki. Całość wrzuć do reszty składników i pozostaw na ogniu przez parę minut.
7. Na samym końcu dopraw leczo do smaku pieprzem oraz solą, ewentualnie odrobiną cukru.
-
45,00 zł
-
66,00 zł
-
99,00 zł
-
- -30 %
Special Price 41,30 zł
Normalna cena: 59,00 zł
2. Zupa dyniowa
Zupa dyniowa to zdecydowanie najlepszy smak wczesnej jesieni.
Doprawiona kurkumą i imbirem z dodatkiem ziemniaków, marchewki i pomidora nabiera pięknego złotego koloru.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 200 g ziemniaków
- marchew - 2 szt
- pomidor - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki
- imbir (świeży lub suszony) - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżki
- pieprz/sól
- cebula - 1 szt
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie
1. Dynie, marchewkę i ziemniaki, dokłądnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
3. Do garnka dodaj dynie, marchew i ziemniaki, dopraw kurkumą i imbirem.
4. całość smaż około 10 min co chwilę mieszając.
5. Następnie wlej do garnka bulion, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 10 min.
6. świeżego pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wrzuć do gotującej się zupy.
7. Zupę gotuj do momentu aż warzywa zmiękną.
8. Na samym końcu zmiksuj całość blenderem.
Zupę możesz podawać z grzankami, płatkami chilli, sezamem czy smażonymi pestkami dyni.
3. Jabłka zapiekane z żurawiną
Jabłka i gruszki to owoce, które możemy przyrządzić na wiele smacznych sposobów.
NIezależnie od tego, czy je ugotujemy, usmażymy, czy upieczemy ich aromat jest nieoceniony. Smakują dobrze zarówno w wytrawnej postaci z mięsem, jak i całkowicie na słodko. Nam szczególnie przypadły do gustu jabłka zapiekane z farszem migdałowo żurawinowym z dodatkiem orzechów włoskich. Dla miłośników gruszek podpowiadamy, że gruszki w takim wydaniu również smakują wybornie.
Brzmi smacznie?
Składniki:
Masa bezowa:
- 2 białka z jajek
- 70 g cukru
- 40 g migdałów
Jabłka:
- 3 lub 4 słodkie jabłka - najlepiej Championy Lub Lobo
- (W wersji z gruszkami polecamy Konferencje)
- słoiczek żurawiny/lub 10 dag świeżej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- 3 łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
1. Ubij białka na sztywną masę.
2. Dodaj powoli cukier, w dalszym ciągu miksując.
3. Do masy dodaj zmielone migdały, a następnie dokładnie wymieszaj całą masę, tak, aby całość ładnie się połączyła.
4. Dokładnie umyj i osusz jabłka oraz świeżą żurawinę, górną część jabłka odkrój nożem, a następnie łyżeczką wyjmij gniazdo nasienne ze środka.
5. Do środka włóż masę bezową oraz żurawinę, górę udekoruj kawałkiem orzecha włoskiego.
6. Owoce ułóż w głębokim garnku idealnym do piekarnika lub na głębokiej patelni, możesz również owoce wyłożyć na blaszce.
7. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych :)
4. Faszerowany Bakłażan
Jeśli zawsze chciałaś kupić bakłażana, ale nie do końca wiedziałaś jak się za niego zabrać, to pędzimy z pomocą i pysznym przepisem!
Bakłażan oprócz swoim niesamowitych walorów smakowych posiada również sporą ilość walorów odżywczych.
Warzywo posiada sporą ilość wapnia, potasu i żelaza, czyli składników które są dla nas niezbędne podczas jesiennej, chłodnej aury.
Składniki:
- bakłażan - 2 szt
- mięso mielone, najlepiej z łopatki wieprzowej - 500 g
- przecier pomidorowy - 500 ml
- cebula - 1 szt
- ser mozzarela - 200 g
- zielone lub czarne oliwki - mały słoiczek
- parmezan starty - w zależności od upodobań
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- sól/pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Umyj i osusz bakłażany, przekrój na pół, tak aby powstały łódeczki
2. Wybierz delikatnie łyżką miąższ z bakłażana tak aby nie uszkodzić skórki.
3. Bakłażany rozłóż w głębokiej patelni z pokrywką lub naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i odstaw na około 10 min, tak, aby bakłażan wypuścił sok - dzięki temu niweluje swój gorzkawy smak.
4. Pokrojoną cebulkę podsmaż na oliwie
5. Dodaj następnie mięso i smaż aż się zarumieni.
6. Dodaj do mięsa przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki oraz posiekany wydrążony miąższ z bakłażana.
7. Całość gotuj przez około 20 min, co jakiś czas mieszając.
8. Łódeczki bakłażana faszeruj mięsem, nałóż na samą górę mozarelle i posyp startym parmezanem.
9. Zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 min.
5. Sos grzybowy
Sos ze świeżych leśnych grzybów to prawdziwy rarytas dla podniebienia
Idealny dla miłośników leśnych spacerów w poszukiwaniu grzybów.
Te zebrane własnoręcznie smakują lepiej, bo z przyjemnością :)
Ale ostrożnie! Zbieramy tylko te jadalne! :)
Składniki:
500 g leśnych świeżych grzybów
30 g masła
1 łyżka oleju
cebula - 2 szt
130 ml bulionu warzywnego
sól/pieprz
100 g słodkiej śmietany 30% lub 36%
Przygotowanie:
1. Oczyść grzyby, najlepiej zrobić to przy pomocy małej szczoteczki, lub zanurzyć grzyby w wodzie na około 30 min.
2. cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. na patelni rozgrzej masło wraz z olejem, dodaj do niego cebulę i smaż aż się zeszkli.
4. Dodaj pokrojone grzyby w piórka i smaż około 5 minut na dużym ogniu.
5. całość podlej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min.
6. Na samym końcu wlej śmietanę i dopraw do smaku. Możesz sos gotować dłużej, jeśli wolisz aby jego konsystencja była gęstrza..
Taki sos idealnie komponuje się z kopytkami, makaronem,
czy plackami ziemniaczanymi.