TOP 5 przepisów na orzeźwiające lemoniady

orzeźwiające lemoniady

Zanim przeczytasz - nasze porady

Jeśli w tym momencie jesteś na diecie lub dbasz o wyeliminowanie białego cukru ze swojej diety zastąp dawki podane w przepisach miodem, sokiem z agawy lub stewią - Twój organizm będzie Ci wdzięczny! Jeśli jesteś fanką naturalnych smaków, bez ulepszaczy, przygotuj się na maksymalnie kwaśne orzeźwienie.

Jeśli chcesz wycisnąć z cytrusów jak największą ilość soku, zadbaj o zakup odpowiednich owoców i ich przygotowanie. W sklepie wybieraj te cytryny i limonki, które nie są pakowane w siatki i wielopaki, tylko pojedyncze sztuki na wagę. Choć mogą odznaczać się odrobinę wyższą ceną, jesteśmy w stanie wybrać te najlepszej jakości. Jak? Weź owoce w dłoń! Im cięższe, tym większa zawartość soku wewnątrz. Jeśli kupujesz owoce na targu, poproś sprzedawcę o przekrojenie pojedynczych sztuk. Zawsze wybieraj te, które mają cieńszą skórkę - łatwiej wyciskać i jest co wyciskać!

Przed obraniem, cytryny czy limonki warto przez chwilę zrolować na twardej powierzchni, np. desce do krojenia. Dokładnie takim ruchem, jakim wyrabiasz ciasto. Dzięki temu puści soki, które łatwo wypłyną po przekrojeniu. Pomaga także umieszczenie owocu w ciepłej wodzie lub mikrofali, zwłaszcza jeśli na co dzień przechowujemy je w lodówce.

Wybierz także odpowiednią wyciskarkę do cytrusów - jest ona nie tylko sporym ułatwieniem, pomaga również oszczędzić czas i pieniądze wydawane na cytrusy. Każdy ma jednak swoje preferencje co do wyciskarek - dostępne są elektryczne wyciskarki, te  działające na podobnej zasadzie co praska do czosnku, a także praktyczne wyciskacze z lejkiem.

lemoniada klasyczna

Klasyczna cytrynka

Na początek przedstawiamy najbardziej klasyczną wersję cytrynowej lemoniady. Stanowi ona bazę do wszystkich pozostałych przepisów, które są tylko wariacjami na temat ponadczasowej klasyki.

Składniki:
1 szklanka soku z cytryny (świeżo wyciśniętych)
pół szklanki cukru
odpowiednia ilość wody

Przygotowanie:
Cukier zalej wodą i gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu.
Do karafki lub dzbanka wlej sok z cytryny, dodaj syrop i całość zalej wodą aż do górnej granicy naczynia.
Odstaw lemoniadę na godzinę do lodówki - pozwól smakom połączyć się.
Dodaj kostki lodu... i gotowe!

brzoskwinie

Letnie brzoskwinki

To propozycja dla Ciebie, jeśli uwielbiasz słodycz dorodnych brzoskwiń lub moreli. Chociaż w przepisie znajdują się także opcjonalnie owoce puszkowane, o wiele bardziej intensywny smak uzyskasz wykorzystując świeże.

Składniki:
4 duże brzoskwinie lub jedna puszka brzoskwiń w syropie
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru (przy świeżych owocach)
woda

Przygotowanie:
Świeże brzoskwinie zalej w małym garnku dwiema szklankami wody, dodaj cukier, gotuj aż owoce osiągną miękką konsystencję (około 20 minut na małym ogniu).
Brzoskwinie (puszkowane lub ugotowane w syropie świeże) zblenduj.
Uzyskaną masę przetrzyj przez sitko do karafki lub szklanego dzbanka.
Dodaj sok z cytrusów, wodę, plasterki cytryn i wymieszać.
Dodaj kostki lodu… i smacznego!

rabarbar

Rabarbarowy zawrót głowy

Rabarbar w lecie króluje w ciastach, nalewkach, kompotach… oraz w lemoniadach! Oprócz specyficznego kwaśnego smaku wyróżnia go także bogactwo witamin. To jednak propozycja dla osób odważnych, które kwaśności się nie boją!

Składniki:
1 kg różowego rabarbaru
pół szklanki cukru
listki melisy i mięty
sok z cytryny
woda gazowana

Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, dodaj cukier, melisę i miętę. Gotuj parę minut na małym ogniu, ale utrzymując temperaturę wrzenia.
Do gotującej się bazy lemoniady dodaj kawałki rabarbaru i gotuj 5 minut.
Do ostudzonego już napoju dodaj świeży sok z cytryny, w uzyskaniu którego pomoże Ci wyciskacz do cytryn, a następnie odstaw na parę godzin w chłodne miejsce.
Gotowy napój przelej przez sitko, odstaw do wyklarowania konsystencji.
Dodaj kostki lodu… i do dna!

drink z ogórkiem

Ogórkowe “mojito”

W naszym lemoniadowym menu znalazła się także wersja 18+. Lubisz mojito, ogórki i lemoniadę? A gdyby tak… połączyć wszystko w jednym przepisie i jednej szklance? Jednak gwarantujemy, że na jednej szklance się nie skończy!

Składniki:
3 długie ogórki
łyżeczka świeżego rozmarynu
szklanka soku z limonek
pół szklanki cukru
¾ szklanki ginu
liście mięty
woda gazowana

Przygotowanie:
Ogórki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj razem z rozmarynem na jednolitą masę. Z pomocą przyjdzie Ci np. kielichowy blender Rig-Tig.  Jeśli chcesz, by Twoja lemoniada była perfekcyjna, otrzymaną masę przecedź przez sitko do karafki lub dzbanka.
W małym rondelku zagotuj cukier z wodą na syrop.
Do karafki dodaj sok z limonek, gin, syrop, listki mięty, zalej wodą gazowaną.
Odstaw na chwilę.
Dodaj lodu i… na zdrowie!

drink pomarańcza z cynamonem

Pomarańcza z cynamonem - nie tylko w zimie

Zapach przypraw korzennych i pomarańczy kojarzy Ci się tylko z Bożym Narodzeniem? Delektuj się smakiem świąt w środku lata! Jeśli jesteś fanką przypraw o mocnym smaku, do syropu dodaj także goździki.

Składniki:
1 szklanka soku z cytryny
2 szklanki soku z pomarańczy
cynamon (mielony i laski)
pokrojone w plasterki cytrusy
pół szklanki cukru
woda

Przygotowanie:
Do bazowego syropu (patrz: lemoniada klasyczna) dodaj laskę cynamonu i pozwól jej oddać aromatyczny smak.
Do karafki lub dzbanka wlej soki cytrusowe, dodaj laski cynamonu, syrop, plasterki owoców i całość zalej wodą.
Dodaj lodu i… szklanki w dłoń!

plasterki cytrusów

Witaminy zawarte w cytrusach

Cytrusy słyną ze swojej zawartości witaminy C, która wspomaga odporność i pomaga odpierać infekcje - działają więc przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Jest również bardzo silnym antyoksydantem i redukuje działanie szkodliwych wolnych rodników, dzięki czemu nasza skóra zostaje dłużej jędrna, pełna blasku i elastyczności. Ponadto oczyszczają organizm również od środka - przyspieszając pracę wątroby, eliminując toksyny i zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Jeśli jednak chcesz wiedzieć więcej na temat minerałów i witamin, przeczytaj nasz artykuł o superfoods.

szklanki na lemoniady

Jak przechowywać i podawać lemoniady?

Lemoniady należy odstawić po zrobieniu na parę godzin, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały i połączyły smaki. Właśnie z tego powodu idealnym naczyniem do przechowywania lemoniad są karafki. Można spokojnie zatkać je korkiem i przechowywać w lodówce. Pamiętaj jednak, aby wybrać te z dużym otworem - inaczej nie uda Ci się wrzucić do środka kostek lodu oraz plasterków cytrusów.

Co do podawania, lemoniady najlepiej pije się z szerokich i wysokich szklanek. Ich design nie jest tak ważny jak dodatkowe akcesoria. To znaczy co? Rurki i palemki!

inne lemoniady

Lemoniadowe wariacje - pij kreatywnie!

Klasyczna lemoniada do baza do eksperymentowania z fakturami i smakami. Jeśli utrzesz sezonowe owoce, a masę przetrzesz przez sitko i dodasz do napoju, uzyskasz maksymalnie owocowy orzeźwiający napój. Nie bój się także odważniejszych połączeń! Może mleko? Albo imbir? Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej!