Herbata bez tajemnic - 5 przepisów na jesienną herbatkę

Herbata jesienna

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią chłodne, długie wieczory. A co pasuje do nich najlepiej? Oczywiście rozgrzewająca herbata! Zwykły earl grey wydaje Ci się nudny? Chcesz wprowadzić do swojej jesiennej rutyny odrobinę smaku? Przedstawiamy 5 najlepszych przepisów na jesienną herbatę. Gwarantujemy, że posmakuje każdemu!

Pomarańcze z goździkami

Herbaciany grzaniec

Jesienne wieczory idealnie komponują się ze smakiem korzennych przypraw i… alkoholem. Jeśli nie masz ochoty na tradycyjne grzane wino, postaw na wersję herbacianą. Oto ona!

Składniki:

  • czerwona lub czarna herbata
  • garść malin
  • sok malinowy
  • laski cynamonu
  • goździki
  • pomarańcze
  • rum

Herbatę zaparz w osobnym dzbanku do herbaty. Do kubka wlej mały kieliszek rumu i soku wedle uznania. Dorzuć 3 goździki, pokrojone w plasterki pomarańcze, maliny. Zalej gorącym naparem. Pomieszaj laską cynamonu i gotowe!

Herbata z imbirem

Herbata antyseptyczna

Nie od dziś wiadomo, że ciepła herbata z konkretnymi składnikami może być lekarstwem na jesienne przeziębienie. W tej roli zdecydowanie sprawdza się herbata z domowym sokiem malinowym lub po prostu z dodatkiem imbiru. Jeśli chcesz poeksperymentować ze smakami, czas na herbatę z kurkumą!

Składniki:

  • czarna herbata
  • kurkuma
  • imbir
  • pieprz czarny
  • sok imbirowy

W wysokiej filiżance zaparz czarną herbatę, dodaj 2 plasterki świeżego imbiru. Przypraw płaską łyżeczką kurkumy, odrobiną pieprzu czarnego i wymieszaj. Jeśli nie jesteś fanem smaku tego napoju, możesz spróbować poprawić go sokiem imbirowym. Na pewno przegoni wszelkie zarazki.

Plastry cytryny

Cytrusowe uspokojenie

Zioła nie goszczą zbyt często w Twojej kuchni? Teraz mogą gościć w kubku z herbatą! Na uspokojenie nic nie działa tak szybko i skutecznie jak melisa. Posiada ona też wyjątkowe walory smakowe - lekko cytrusowa nuta posmakuje nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za ziołowymi herbatkami.

Składniki:

  • melisa
  • cytryny
  • pomarańcze

Sok z cytryny wyciśnij - pomoże Ci w tym wyciskarka do cytrusów. Melisę zaparz - możesz do tego wykorzystać zaparzacz do herbaty. Do naparu dodaj wyciśnięty sok i pokrojone w plasterki pomarańcze. Cytrusy idealnie podkreślą smak herbaty, która ukoi Twoje nerwy w chłodne wieczory.

Suszone płatki kwiatów

Wspomnienie lata

O tej herbacie należy myśleć z dużym wyprzedzeniem - w pełni lata, gdy na krzewach pojawiają się jeszcze pachnące kwiaty. Warto zebrać płatki jaśminu i dzikiej róży - po zasuszeniu są one świetnym dodatkiem do herbat. Aby zachować dłużej aromat i właściwość suszonych ziół i kwiatów zamknij je w szczelnym pojemniku kuchennym.

Przepis na tę herbatę ogranicza się do wykonania własnej domowej mieszanki - zasuszone płatki jaśminu bądź dzikiej róży połącz z listkami zielonej herbaty (może być inna wedle preferencji, jednak zielona komponuje się z kwiatowymi nutami zdecydowanie najlepiej) w odpowiednich dla Twojego gustu proporcjach. Zamiast płatków róży możesz również suszyć całe pączki - stanowią nie dość, że smaczny, to ponadto estetyczny dodatek. Taki barwny napar pięknie zaprezentuje się na jadalnianym stole w naczyniu z przezroczytego szkła np. zaparzaczu Seletti Era.

Jabłka

Zapowiedź zimy

Zapach jabłek z cynamonem kojarzy Ci się z grudniowym popołudniem? Możesz oswoić się z wizją zimy już pod koniec wakacji! Wystarczy tylko kubek i smaczna herbata wedle naszego przepisu.

Składniki:

  • herbata wedle preferencji
  • sok jabłkowy
  • cynamon
  • goździki


Do zaparzonej herbaty dodaj cynamon i goździki. 100 ml soku jabłkowego podgrzej. Napoje połącz, wymieszaj… i smacznego! Pamiętaj, że gorący napój zawsze możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek chcesz w wygodnym termosie lub  kubku termicznym.

Torebki herbaty

Jak zaparzać herbaty?

Bardzo ważnym elementem parzenia herbaty jest temperatura wody. Większość osób zalewa każdą herbatę wrzątkiem, przez co zdarza im się uzyskać gorzki posmak naparu. Jaka jest więc złota zasada? Wrzącą wodą zalewamy mieszanki owocowe i ziołowe oraz rodzaje czarnej herbaty. Czerwone herbaty wymagają parzenia w temperaturze troszkę niższej - konkretnie 96 stopni. Białe i zielone potrzebują wody chłodniejszej - odpowiednio 85 i 80 stopni. Są wtedy delikatne, ale wyraziste w smaku, można w pełni doceniać ich aromat. Zalane wrzątkiem uzyskują cierpki i gorzki posmak. To dlatego zielona herbata często cieszy się złą sławą - jej przeciwnicy po prostu nie umieją jej odpowiednio zaparzyć. Pamiętaj także, by woda wykorzystywana do zaparzenia była miękka.

Wiadomo, że herbaty w torebkach są tańsze, ogólnie dostępne i wygodniejsze w przygotowaniu. Jednak jeśli chcesz napić się smacznej i aromatycznej herbaty, postaw na te liściaste, najlepiej z renomowanej herbaciarni, gdzie ekspedient wyjaśni Ci różnice smakowe i podpowie, w jakiej temperaturze i jak długo powinno się je parzyć.

Co za tym idzie, zaopatrz się w odpowiedni sprzęt do parzenia liściastej herbaty. Możesz wybrać m.in. dzbanek z zaparzaczem. Warto pamiętać jednak, by przed zaparzeniem herbaty ogrzać go wrzątkiem, a sitko z suszem wyciągnąć po odpowiednim czasie. Na rynku dostępne są także specjalne podgrzewacze do dzbanków, które pozwolą Ci cieszyć się aromatyczną i gorącą herbatą na dłużej. Jeśli pijesz herbatę w hurtowych ilościach, przemyśl także kupno tłokowego  zaparzacza do herbaty. Tak jak ciśnieniowa kawiarka, potrafi on wydobyć pełnię smaku i pozwoli uzyskać maksymalnie aromatyczny napar.

Możesz także kupić małe zaparzaczki do herbaty, które pozwalają uzyskać pojedynczy kubek napoju bez resztek liści pływających na dnie. Najbardziej popularne są zaparzaczki w formie prostego sitka w kształcie kuli, jednak coraz większą furorę robią te o kreatywnym designie (np. w kształcie kotów).

Niezależnie od tego, na jaką herbatę ostatecznie się zdecydujesz - życzymy smacznego!