Potrawy świąteczne dla małej liczby osób

zdjecie jeden

Chociaż na wigilijnym stole tradycyjnie znajdować powinno się 12 potraw, w tym roku być może nie będzie miał kto ich zjeść. By tradycji stało się zadość, warto pomyśleć jak upiec potrawy dla małej liczby osób - w taki sposób, by każdy spróbował bożonarodzeniowych pyszności, lecz by w Twojej lodówce nie zalegały resztki jedzenia. Podpowiadamy, jak przygotować świąteczne potrawy dla małej liczby gości - maksymalnie pięciorga. I to w formie niecodziennych kombinacji tradycji i nowoczesności. Sprawdź!

zupa

Wigilijna zupa rybna (dla 4 osób)

Jeśli boisz się, że po Świętach zostanie mnóstwo resztek, przygotuj potrawy, które można łatwo zamrozić i przechowywać w lodówce do momentu, kiedy zatęsknisz za grudniowymi smakami. Najbezpieczniej przechowywać żywność nieprzetworzoną lub zupy. Może w tym roku zamiast karpia na Twoim stole pojawi się zupa rybna?

Składniki: 

  • 300g ulubionej ryby (karp, śledź, dorsz)
  • jedno opakowanie rosołowe włoszczyzny
  • kostka rosołowa
  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • przyprawy - ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liście laurowe

Przygotowanie: 

Jeśli kupiona ryba to nie filety, opłucz ją, obierz z łusek, usuń oczy, skrzela i łuski, a następnie pokrój w kostkę. 
Warzywa obierz, pokrój na kawałki. 
Włoszczyznę i kawałki ryby gotuj wraz z przyprawami i kostką rosołową około 40 minut. 
Przelej bulion przez sito, dopraw mąką i zagotuj. 
Dodaj żółtko, śmietanę i gałkę.

Smacznego!

salmon

Zapiekany łosoś (dla 4 osób)

Jeśli na Twojej kolacji wigilijnej pojawić ma się połowa mniej gości niż zazwyczaj, może nie opłaca się stać w kolejkach po karpia? Pojawiają się one w sklepach tylko w okresie świątecznym, więc wszyscy ruszają do sklepów - bo to właśnie karp stanowi w wielu domach główne danie. W tym roku bezpieczniej jednak unikać dużych skupisk ludzi, a tym samym polowania na karpie. Wybierz bezpieczniejszą opcję - łososia, którego możesz kupić zarówno w dużych filetach, jak i małych kawałeczkach. Dzięki temu możesz kontrolować ilość porcji.

Składniki: 

  • 600g łososia
  • 150g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz, bazylia, pietruszka
  • cytryna

Przygotowanie: 

Przygotuj masło czosnkowo-pietruszkowe - do miękkiego masła dodaj sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięte przez praskę do czosnku ząbki czosnku. 
Uformuj masło w wałek w folii aluminiowej i wstaw na pół godziny do zamrażarki.
Rybę przepłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem do smaku. 
Smaż łososia na patelni grillowej zaczynając od strony pokrytej skórą. 
Przełóż rybę do brytfanki wyłożonej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. 
Wyciągnij masło czosnkowo-pietruszkowe i pokrój je na plasterki (możesz to zrobić obieraczką do warzyw).
Skropioną cytryną rybę udekoruj plasterkami masła czosnkowo-pietruszkowego. Podawaj z plasterkiem cytryny.

śledź

Tatar ze śledzia (dla 4 osób)

Na wielu stołach tatar ze śledzia występuje nie jako osobne danie, lecz jako forma sałatki z dodatkiem ryby. Może warto skończyć z hegemonią jarzynowej na świątecznym stole? Sałatki są bezpieczną opcją, ponieważ nawet jeśli porcja wyjdzie za duża, można jeść je także na kolację i śniadanie. Dodatkowo, jeśli na święta przyjmujesz gości, możesz na do widzenia wręczyć im także porcje na wynos - i nic się nie zmarnuje!

Składniki:

  • 300g solonych filetów ze śledzia
  • 2 małe kiszone ogórki
  • słoiczek marynowanych pieczarek
  • 4 strąki marynowanej papryki
  • 1 cebula 
  • cytryna
  • olej 
  • przyprawy - sól, pieprz

Przygotowanie: 

Matiasy odmocz w wodzie z nadmiaru soli przez godzinę. Osusz je papierowym ręcznikiem i skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny - każdy filet z obu stron. Rybę pokrój w kostkę.
Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę pokrój w kostkę za pomocą ostrego noża szefa.
Dodaj olej, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Gdy smaki dokładnie przejdą, tatar jest gotowy do jedzenia.

piergoi

Pierogi korzenne (około 50 sztuk)

Skoro w tym roku gości i porcji może być mniej, zaszalej w kuchni! Baw się, rób eksperymenty, zastępuj tradycyjne dania nowoczesnymi wersjami. W tym roku możesz to robić zupełnie bez konsekwencji! Dlatego nawet tradycyjne pierogi możesz przedstawić w nowoczesnej odsłonie. Być może pierogi korzenne skradną serce Twoje i Twojej rodziny?

Składniki: 

  • 500g mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 50g masła
  • 3 jajka
  • 200g suszonych śliwek
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • sól, cynamon

Przygotowanie: 

Suszone śliwki gotuj w małym garnku na małym ogniu około pół godziny. Odsącz je. 
Orzechy włoskie posiekaj ostrym nożem, dodaj miód, a następnie śliwki. Dokładnie wymieszaj. 
Na stolnicę  wysyp mąkę, dodaj miękkie masło i posiekaj nożem. Dodaj jedno całe jajko i 2 żółtka, odrobinę soli i stopniowo szklankę wody. Wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie. 
Odłóż je na 15 minut - po tym czasie powinno być gotowe do rozwałkowania za pomocą drewnianego wałka do ciasta.
Wykrawaj okręgi szklanką, nałóż masę do środka i sklej brzegi lub użyj wygodnego zestawu do lepienia pierogów.
Pierogi są gotowe, kiedy wypływają na wierzch gotującego się, osolonego wrzątku. 
Jeśli jesteś fanką słodkości, do ciasta możesz dodać przyprawę do piernika lub sam cynamon.

muffinki

Muffinki piernikowe (12 sztuk)

Chociaż zwykły piernik też kusi smakiem i zapachem, muffinki szybciej znikają ze stołu. Dlaczego? Ich podanie zachęca do skosztowania - w końcu tylko jedna! Nie trzeba ich kroić, szukać talerzyków i widelczyków. Dodatkowo, babeczki też możesz przekazać gościom na wynos, tak samo jak sałatkę. Dzięki temu na pewno nie zostaniesz z poświątecznymi resztkami w lodówce!

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • przyprawa do piernika
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g powideł śliwkowych

Przygotowanie: 

Jajka utrzyj z cukrem. Do jednolitej masy dodaj przesianą mąkę (stopniowo) zmieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i 4 łyżkami przyprawy do piernika. Wymieszaj. 
Dodaj miód, olej i powidła śliwkowe. Wymieszaj ponownie. 
Ciasto wlej do ¾ wysokości foremek do muffinów.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. 
Możesz udekorować je czekoladą deserową, lukrem pomarańczowym lub powidłami śliwkowymi.

Wesołych i smacznych Świąt! Nawet w kameralnym gronie.