Etażerki i patery na ciasto i ciasteczka

Eleganckie patery na ciasto, etażerki na ciasteczka

Wypieki są zawsze częścią miłych spotkań – w gronie przyjaciół i znajomych oraz przyjęć okolicznościowych. Serwujemy także ciasta i ciasteczka do podawanej kawy bądź herbaty. Aby jednak zaprezentować wypieki w całej okazałości dobrze mieć odpowiednią paterę na ciasto.

Patery jednopoziomowe

Jednopoziomowe patery są doskonałe na niewielkie spotkania w gronie kilku osób. Można na nich efektownie ułożyć ciasteczka, babeczki, muffinki i pokrojone ciasta. Przydają się także do serwowania owoców lub cukierków. Płaskie patery umożliwiają wyłożenie ciasta bądź tortu w całości, bez konieczności jego krojenia przed podaniem. Bardzo elegancko wyglądają niezbyt wysokie patery na nóżce. Nie tylko w wyjątkowy sposób eksponują wypieki, ale też pozwalają zaoszczędzić miejsce na stole. Najbardziej ekskluzywnie prezentuje się patera na ciasto wykonana z porcelany lub szkła. Doskonała jest też patera srebrna ze stali nierdzewnej, choć ta ostania lepiej sprawdzi się na co dzień.

Patery na ciasto z pokrywą

Patery z pokrywą, która jest też określana jako patera z kloszem, doskonale sprawdza się na świeżym powietrzu. Podając ciasto i ciasteczka podczas przyjęć ogrodowych lub wspólnego grillowania nie trzeba się martwić o kurz, owady, wysychanie ciasta czy inne drobiazgi, które mogłyby negatywnie wpłynąć na smak deseru. Patera z pokrywą sprawdzi się też w czasie długich spotkań, ponieważ dzięki niej wypieki dłużej zachowają świeżość. Najlepiej wybrać klosz przezroczysty, dzięki czemu będzie można przyjrzeć się zawartości patery, bez konieczności każdorazowego podnoszenia pokrywy.

Efektowne etażerki

Patery wielopoziomowe doskonale nadają się na większe przyjęcia z dużą ilością gości. Dzięki swojej konstrukcji wyglądają efektownie i nie zajmują dużo miejsca. Etażerka na ciasto pozwala podać więcej niż jeden rodzaj wypieków na jednej paterze. Kilka pięter sprawia, że możemy elegancko rozłożyć ciasto tak, aby każdy kawałek był dobrze widoczny. Na większości przyjęć najlepiej sprawdza się patera dwu- lub trzypoziomowa.

Etażerka doskonale sprawdza się do zaserwowania owoców lub cukierków o ciasteczek. Jeśli chcemy często w ten sposób podawać owoce i przekąski, to najlepiej wybrać paterę z bokami zaokrąglonymi ku górze. To sprawi, że owoce i słodycze nie będą się zsuwać. Bardzo dobrym pomysłem jest wybór patery, która się obraca w dowolnym kierunku, na podobieństwo karuzeli. To sprawi, że goście bez względu na to, z której strony stoły siedzą, będą mogli łatwo sięgnąć po wybrane słodkości.

Patera na muffinki, ciasteczka i przekąski

Wśród wielu propozycji można znaleźć patery na ciastka, które pozwolą zaserwować ciasta i ciasteczka w sposób szczególny. Efektownie wygląda patera ze szklanym wkładem dzieląca ją na kilka komór. Do każdej z nich można włożyć inny rodzaj ciastek. Świetnie wyglądają też patery dedykowane muffinkom i babeczkom. Mają one swoiste koszyczki, które dbają o to by poszczególne wypieki nie stykały się ze sobą i żeby łatwo było po nie sięgnąć. W ten sposób można ładnie i wygodnie podać nawet takie babeczki, które mają dużą ilość kremu.