Kategorie
Producent
Kolor
Materiał
Dostępność
Wielofunkcyjne tarki kuchenne - do warzyw, sera, czosnku, imbiru, czekolady. Ostre i wytrzymałe
Wielofunkcyjne krajalnice, szatkownice i rozdrabniacze do warzyw. Świetna jakość.
129,00 zł
Tarki kuchenne
Tarki są niezastąpione w każdej kuchni. Z ich pomocą można zetrzeć sery, warzywa, cytrusy, przyprawy i wiele innych produktów spożywczych. Wśród wielu tarek warto wybrać taką, która spełni wszystkie oczekiwania i pozwoli na szybkie, łatwe i bezpieczne przygotowanie składników do ulubionych potraw.
Tarka płaska
Tarki płaskie to najbardziej podstawowy rodzaj tarek. Różnią się od siebie powierzchnią ścierania i rodzajem powierzchni tnących. Dlatego wśród płaskich tarek można znaleźć zarówno tarki do warzyw, jak i tarki stworzone z myślą o konkretnych produktach spożywczych np. cytrusach. Taka tarka do warzyw i innych składników pozwala na łatwe manipulowanie, zajmuje też niewiele miejsca w kuchni, dzięki czemu w jednej szufladzie można mieć naprawdę wiele rodzajów tarek. Ponadto tego typu tarki mają wygodne uchwyty, które doskonale leżą w dłoni. Niekiedy klasyczna tarka może mieć dodatkowe funkcje, na przykład plastrownik albo wymienne nakładki, które pozwalają na ścieranie, jak i szatkowanie. Alternatywą jest tarka obrotowa, która posiada dwie powierzchnie trące różniące się rozmiarem ząbków. Proponowane przez nas tarki obrotowe mają regulowaną rączkę, która dzięki swojej budowie pozwala stosować tarkę na dwa sposoby – trzeć bezpośrednio nad talerzem lub w oparciu o kuchenny blat.
Tarka trójstronna i czworościenna
Tarki w formie prostopadłościanów lub ostrosłupów są bez wątpienia najbardziej popularne w polskich kuchniach. Są one niezwykle praktyczne i stabilne dzięki antypoślizgowym nakładkom oraz wygodnym uchwytom. Tego typu tarki umożliwiają korzystanie z różnych powierzchni trących, co sprawia, że nadają się do wielu rodzajów produktów.
Tarka bębenkowa
Tarka bębenkowa składa się z pojemnika, do którego wrzuca się składniki przeznaczone do starcia, a także z bębna z metalowymi ostrzami oraz korbki. Niejednokrotnie w tego typu tarkach można wymieniać bębny, dzięki czemu można uzyskać różną grubość tarcia. Tarki bębenkowe rozdrabniają składniki równomiernie, pozwalają je ścierać do końca dzięki popychaczowi, a samo tarcie przebiega bardzo szybko. W dodatku są to przyrządy bardzo bezpieczne – dzięki przyssawkom tarka nie przesuwa się na blacie kuchennym, a w dodatku dłonie nie mają kontaktu z powierzchniami trącymi.
Tarka z pojemnikiem
Tarka z pojemnikiem spodoba się każdemu, kto lubi zachowywać maksymalną czystość w miejscu przygotowywania posiłków. Dzięki zintegrowanym z tarką pojemnikom nic nie wydostaje się poza pojemnik, a po zakończonym ścieraniu można łatwo przesypać starte składniki do garnka, miski czy na talerz. Niekiedy pojemnik wygląda też na tyle elegancko, że można go podać bezpośrednio na stół. Warto zwrócić też uwagę na to, że niektóre pojemniki posiadają pokrywki, dzięki czemu można przechowywać starte produkty w lodówce, nie tracąc ich świeżości i nie powodując ich wysychania. Podobnie jak w przypadku tarek płaskich, również i tu można znaleźć wiele tarek o różnych powierzchniach tnących, co sprawia, że można je dopasować do produktów o określonej twardości i konsystencji.
Tarka do zadań specjalnych
Bez wątpienia klasyczna, wielofunkcyjna tarka ze stali nierdzewnej poradzi sobie z różnymi rodzajami produktów, ale często warto mieć pod ręką tarki przeznaczone do konkretnych produktów. Takie tarki są zaprojektowane z myślą o konkretnych kształtach tartych składników, a do tego mają ostrza przeznaczone do tarcia produktów o określonej konsystencji. Tarka do sera będzie więc idealna dla miłośników włoskich potraw, a tarka do cytrusów lub czekolady przyda się w kuchni amatorów słodkich deserów i ciast. Warto też zwrócić uwagę na takie tarki jak tarka do imbiru, tarka do gałki muszkatołowej lub tarka do czosnku szczególnie jeśli często używamy tego typu dodatki do gotowanych potraw. Bardzo fajne urozmaicenie w kuchni może wprowadzić tarka spiralna, która pozwoli stworzyć efektowne spirale i wiórki. Są one idealne do dekorowania potraw, stanowią więc fajny kuchenny gadżet.
Funkcjonalne krajalnice i rozdrabniacze
Każdy kto lubi przygotowywać potrawy, wypieki, przetwory i soki na bazie warzyw i owoców wie, jak wiele czasu zajmuje obieranie, rozdrabnianie, krojenie i tarcie poszczególnych produktów spożywczych. Warto sobie ułatwiać tę pracę, dzięki nowoczesnym akcesoriom do krojenia.
Uniwersalna krajalnica do warzyw
Jest wiele dostępnych akcesoriów do krojenia, ale najlepiej wybrać takie urządzenie, które sprawdzi się w przypadku wszystkich używanych najczęściej warzyw i owoców. Taka krajalnica może być wyposażona w pojemnik, dzięki czemu pokrojone składniki nie będą rozsypywać się na kuchennym blacie i po pokrojeniu można je łatwo przesypywać do innych naczyń lub garnków. Bardzo uzyteczną funkcją takich krajalnic jest często możliwość regulacji grubości krojenia. Na wygodę i bezpieczeństwo pracy wpływa także dołączona osłonka na dłonie, jak również antypoślizgowe uchwyty i nóżki. Z pomocą takiej krajalnicy możemy przygotować równe słupki frytek, kostki z ugotowanych warzyw na sałatkę jarzynową, pokroić jajka, a także miękkie owoce na sałatkę owocową.
Szatkownica do warzyw
Równie niezastąpiona w kuchni jest szatkownica do warzyw i ziół. Pozwoli ona szybko i bezpiecznie posiekać dowolne składniki do zup lub sałatek. Do pojemnika możemy wrzucić wszystkie składniki naraz, a ostrza ze stali nierdzewnej błyskawicznie posiekają je i wymieszają. Dzięki temu w kilka chwil mamy gotowe do spożycia warzywa. Korzystając z szatkownic w przypadku takich warzyw jak rzodkiewka czy cebula nie musimy się obawiać skaleczeń, a także unikniemy podrażnienia oczu. Ponieważ szatkownice są wyposażone w pojemniki przezroczyste, to można na bieżąco kontrolować stopień rozdrobnienia składników. Można także skusić się na zakup modelu, który posiada wymienne końcówki umożliwiające ubijanie śmietany i jajek.
Plastrownice
Oprócz krojenia w kostkę i szatkowania, bardzo często stajemy przed koniecznością równego krojenia na plasterki np. pomidorów czy ogórków na mizerię. Jest to możliwe dzięki praktycznym plastrownicom. Alternatywą są uchwyty, w których umieszczamy warzywo lub owoc do pokrojenia, posiadające tak skonstruowane przerwy, aby bez trudu pokroić nożem wybrany produkt na równiutkie plasterki.
Krajalnica do zadań specjalnych
Poza wymienionymi urządzeniami w naszej kolekcji znajduje się cała masa urządzeń do zadań specjalnych. Bardzo fajnym kuchennym gadżetem jest tarka dekoracyjna, która pozwala przygotować warzywne spaghetti. Efektownie wyglądają warzywa pokrojone na krajalnicy spiralnej. Doskonale sprawdza się też krajalnica do awokado, szatkownica do czosnku, a także takie drobne akcesoria jak krajacz do sera, do jabłek czy do mango. W sprzedaży są nawet specjalne krajalnice do małych warzyw i owoców jak pomidorki koktajlowe czy winogrona.
Krajalnice i szatkownice mogą być wspaniałym prezentem dla osoby, która lubi gotować, a także dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać i wprowadzić do swojej codziennej diety więcej warzyw i owoców. Nowoczesne, poręczne krajalnice i szatkownice z pewnością im to ułatwią.