Kategorie
Producent
Kolor
Deski kuchenne drewniane, szklane i marmurowe. Bloki do krojenia.
Stolnice silikonowe z podziałką, maty do pieczenia. Znakomita jakość!
242,00 zł
731,00 zł
Funkcjonalne deski do krojenia
Deska do krojenia to rzecz, którą używamy każdego dnia wielokrotnie. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiednich desek kuchennych. Istnieje wiele propozycji, wśród których każdy może znaleźć coś dla siebie.
Wielofunkcyjne deski kuchenne
Deski kuchenne służą nam do krojenia chleba, mięs, ryb, warzyw. Ze względów higienicznych warto mieć zestaw desek do krojenia złożony z kilku kolorowych lub oznakowanych desek, z których każdą możemy przeznaczyć do innego rodzaju produktów spożywczych. Ponadto na deskach kuchennych serwujemy przystawki – ser, wędliny, małe kanapeczki i inne przekąski typu finger food. Deski kuchenne są też niezastąpione jako podstawka na gorące naczynia. Do wyboru są deski wykonane z różnych materiałów – z drewna, bambusa, szkła, plastiku, a także kamienia i ceramiki
Drewniana deska do krojenia
Drewniane deski do krojenia posiada prawdopodobnie każdy. Taka deska doskonale nadaje się do krojenia chleba i innych suchych produktów. Gorzej sprawdza się przy krojeniu mięsa, ryb, warzyw i owoców. Jest za to idealna jako podkładka pod gorące garnki oraz blachy do pieczenia. Warto też wiedzieć, że drewniana deska do krojenia nie tępi noży, tak jak dzieje się to w przypadku wielu desek innego rodzaju. Deski drewniane zachwycają też różnorodnymi kształtami i kolorami, w zależności od zastosowanego drewna. Wadą desek drewnianych jest niska odporność na wilgoć, przesiąkanie zapachami i brak możliwości mycia jej w zmywarce. Aby drewniana deska na długo zachowała swoje właściwości trzeba też o nią starannie dbać.
Bambusowa deska do krojenia
Wyjątkowo dobra jest deska bambusowa. Zastosowany materiał i technologia produkcji sprawiają, że jest ona trwała, twarda, odporna na wilgoć i podobnie jak deska drewniana nie tępi noży. Świetnie nadaje się do krojenia wszelkiego rodzaju produktów. Do tego deski tego typu mają piękny, naturalny wygląd i ładny kolor. Deski bambusowe doceniają także osoby, które dbają o ekologię – wybierając taką rzecz kupujemy produkt naturalny, przyjazny dla środowiska, a jednocześnie rezygnujemy z zakupu deski drewnianej, której materiał jest znacznie bardziej cennym surowcem niż bambus. Jedynym minusem, jaki posiada deska do krojenia wykonana z bambusa jest fakt, że nie można jej myć w zmywarce.
Szklana deska do krojenia
Szklana deska do krojenia jest higieniczna, odporna na działanie bakterii, łatwa w utrzymaniu w czystości. Na szklanej desce można kroić dowolne produkty – doskonale nadaje się więc do mięs, ryb, owoców i warzyw. Deska do krojenia wykonana ze szkła nie chłonie zapachów, nie odbarwia się i może być myta w zmywarkach do naczyń. Zazwyczaj na spodzie deski znajdują się małe gumowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się jej na kuchennym blacie. Szklana deska do krojenia może być też niezwykle efektowna, dzięki bogactwu dostępnych wzorów i kolorów. Jest ona ozdobą każdej kuchni. Korzystając z takiej deski trzeba mieć jednak na uwadze ostrożność w trakcie przygotowywania potrawy i w trakcie jej mycia.
Plastikowa deska do krojenia
Plastikowe deski są lekkie, wygodne, odporne na uszkodzenia, szorowanie i działanie detergentów. Ponadto długo nie chłoną zapachów i są dość higieniczne. Bakterie rozwijają się tylko wtedy, gdy na desce powstają głębokie nacięcia. Deska do krojenia wykonana z plastiku powinna być najwyższej jakości, inaczej będzie szybko zabarwiać się i nie będzie jej można myć w zmywarce. Zaletą plastikowych desek jest jednak fakt, że są dostępne w wielu kolorach i można w łatwy sposób stworzyć z nich komplet.
Kamienne i ceramiczne deski do krojenia
Deski te są stosunkowo mało znane. Zwolennicy tych desek podkreślają, że są one bardzo eleganckie, higieniczne, odporne na uszkodzenia i zarysowania. Ponadto nie chłoną one zapachów, ani wody, nie odbarwiają się i nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Są doskonałe zarówno jako deska do krojenia, podstawka pod gorące naczynia i taca do serwowania przystawek. Wadą jest duża waga i sprzyjanie tępieniu się noży.
Stolnice i maty kuchenne
Tradycyjne stolnice drewniane, choć świetnie sprawdzały się jako przyrząd do wałkowania i wyrabiania ciasta, zniknęły z większości domów między innymi ze względu na duże rozmiary i trudności w utrzymaniu w czystości. Zastąpiły je zupełnie nowe stolnice wykonane z silikonu. Takie stolnice są bardzo kolorowe i świetnie pasują do nowoczesnych kuchni.
Stolnica silikonowa
Podstawową zaletą każdej stolnicy, zarówno wykonanej z silikonu, jak i z drewna jest ochrona blatu kuchennego przed uszkodzeniami i zabrudzeniami. Stolnica sprawia, że dużo łatwiej jest posprzątać kuchnię po lepieniu pierogów, przygotowywaniu klusek, wyrabianiu ciasta na pizzę, przygotowywania ciastek i ciast. Każdy kto jest miłośnikiem mącznych dań powinien mieć stolnicę na wyposażeniu swojej kuchni.
Na stolnicy silikonowej bardzo wygodnie wyrabia się i wałkuje ciasto, dzięki swojej strukturze idealnie przylega do blatu, trzyma się podłoża i nie przesuwa się nawet przy dużym nacisku na wyrabiane lub rozwałkowywane ciasto. Stolnica silikonowa sprawia też, że oszczędzamy na składnikach, ponieważ nic nie przykleja się do powierzchni, a wykrojone ciasta na pierogi, ciasteczka czy pierniczki łatwo odchodzą od stolnicy. Stolnicę silikonową łatwo utrzymać w czystości, zazwyczaj nie ma przeciwwskazań by myć ją w zmywarce do naczyń. W dodatku nieużywaną stolnicę silikonową można zwinąć w rulonik, dzięki czemu nie zabiera dużo miejsca w kuchni.
Mata do pieczenia
Wspomniane wyżej zalety to jednak nie wszystko, co można powiedzieć o stolnicach silikonowych. Są to bowiem akcesoria wielofunkcyjne. Stolnica silikonowa świetnie sprawdza się też jako podkładka pod gorące naczynia. Niektóre panie domu stosują ją także jako podkładkę pod deskę do krojenia, dzięki czemu ta ostatnia nie przesuwa się po blacie kuchennym, a krojenie staje się bezpieczniejsze.
Ale to co najważniejsze to fakt, że stolnica silikonowa służy także jako uniwersalna mata do pieczenia. W piekarniku zapobiega ona przywieraniu i przypalaniu się ciasta, w dodatku świetnie przewodzi ciepło i nie trzeba jej smarować tłuszczem. Mata silikonowa może więc z powodzeniem zastąpić papier do pieczenia.
Mata do rolad
Mata do rolad wyróżnia się na tle innych charakterystycznym wyższym rantem. Dzięki niemu możemy upiec biszkopt. Następnie po upieczeniu nakładamy ulubione składniki rolady i łatwo, szybko oraz bez uszkodzenia biszkopta zwijamy go w apetyczną roladę. Często maty do rolad są dostępne w komplecie z dodatkowymi akcesoriami. Taki zestaw do pieczenia zawiera silikonową packę służącą do rozprowadzania ciasta i kremu, a także dekorator do ciast służący do ozdabiania rolad lukrami i polewami.
Mata silikonowa z podziałką
Bardzo praktyczne są maty silikonowe mające rozrysowane różnej wielkości kółka. Dzięki nim możemy precyzyjnie rozwałkować ciasto na pizzę, przygotować tej samej wielkości podkłady bezowe i ciasto na wiele innych wypieków.