Dobry plan to podstawa!
Dobry plan to podstawa! Kalendarz przygotowań wielkanocnych

Wielkanoc coraz bliżej – ale zamiast wpaść w wir obowiązków na ostatnią chwilę, przygotuj się krok po kroku. Spokojnie, bez pośpiechu i z przyjemnością. W naszym kalendarzu wielkanocnym znajdziesz praktyczne wskazówki, co zrobić i kiedy, by uniknąć stresu i chaosu.

Od czego zacząć?

Zacznij od spisania listy rzeczy, które chcesz zrobić przed świętami. Niech będzie realistyczna i dopasowana do Twoich potrzeb. Nie musisz piec babki wielkanocnej, jeśli nikt jej nie lubi. Nie przygotowuj dziesięciu potraw, jeśli połowa z nich potem zalega w lodówce. I nie musisz pucować domu na wysoki połysk – wiosenne porządki można dokończyć po świętach.

Najważniejsze? Nie rób wszystkiego sam(a). Zaangażuj domowników. Wspólne gotowanie i sprzątanie to nie tylko sposób na szybsze wykonanie zadań, ale też szansa na spędzenie razem czasu.

Gdy lista jest gotowa, zastanów się: co możesz zrobić wcześniej? To najprostszy sposób, by uniknąć nerwów i zyskać spokój w Wielką Niedzielę.

Tydzień przed świętami

Porządki i pierwsze przygotowania

Na tydzień przed Wielkanocą możesz:

  • umyć okna i wyprać firanki,

  • wyprać obrusy i poszewki,

  • wyczyścić dywany,

  • posiać rzeżuchę,

  • upiec spody do mazurków (szczelnie zapakowane, przetrwają nawet 1,5 tygodnia),

  • przygotować bazę mięsną do pasztetów (można zamrozić),

  • kupić produkty trwałe (mąka, przyprawy, bakalie),

  • przejrzeć akcesoria kuchenne – formy do pieczenia, garnki, naczynia żaroodporne, papier do pieczenia, formy do pasztetów lub kiełbasy,

  • zaplanować dekorację stołu i ewentualnie dokupić dodatki: świeczniki, wazony, figurki.

Jeśli dekorowanie to nie Twoja bajka – postaw na prostotę. Tulipany, żonkile, forsycje czy bazie w pięknym wazonie zrobią cały klimat.

3–4 dni przed świętami

Zastawa, dekoracje i przygotowania kulinarne

Środa i czwartek to dobry moment, by:

  • zamarynować mięsa (w lodówce mogą leżeć do 4 dni),

  • przygotować zakwas na żurek (najlepiej 3–5 dni przed gotowaniem),

  • upiec pasztet,

  • wyprasować obrusy,

  • skompletować i przemyć zastawę stołową,

  • stworzyć wielkanocne stroiki – dzieci z radością pomogą!

2 dni przed świętami

Czas na wypieki i pisanki

W Wielki Piątek:

  • pieczemy ciasta: serniki, babki, mazurki, makowce – przydadzą się dobre formy i robot kuchenny,

  • przygotowujemy dodatki: chrzan, ćwikłę (zakwaś świeży chrzan sokiem z cytryny, by nie ściemniał),

  • malujemy pisanki,

  • przystrajamy koszyczek świąteczny.

    W łatwy sposób zafarbujesz pisanki na wybrany kolor, gotując jajka w wodzie z dodatkiem odpowiedniego składnika lub mocząc wcześniej ugotowane jajka w wywarze. Łupiny cebuli zafarbują jajka na kolor brązowy, czerwona kapusta – na niebieski, kurkuma - na żółty, a burak – na czerwony.

1 dzień przed świętami

Ostatnie szlify i dekoracje

W Wielką Sobotę:

  • zrób ostatnie zakupy,

  • pościeraj kurze, zakończ porządki,

  • udekoruj mieszkanie,

  • ugotuj żurek lub barszcz biały,

  • przygotuj sałatki (dressing dodaj tuż przed podaniem),

  • ugotuj jajka.

 Holmegaard

Święta bez stresu? To możliwe!

Dzięki dobremu planowi Wielkanoc może być nie tylko piękna, ale też spokojna. Nie wszystko musi być perfekcyjne – ważne, żeby było wspólne, ciepłe i radosne.
Życzymy Ci udanych, bezstresowych, kolorowych i pełnych wiosennej energii Świąt Wielkanocnych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium