Jeśli żyjesz w ciągłym biegu i nawet obiady lub kolacje są u Ciebie serwowane na szybko, w Twojej kuchni niezbędnym elementem powinien stać się szybkowar. Przypomina on zwykłe garnki (chociaż jest od nich cięższy), jednak przygotowanie w nim potrawy jest nawet o połowę szybsze niż tradycyjne gotowanie. Jego działanie opiera się na wzroście ciśnienia oraz na jednostajnym przepływie pary przez przygotowywane produkty.
Dopiero zaczynasz odkrywać możliwości szybkowarów? Przedstawiamy pomysły na top 5 ekspresowych dań - oczywiście z wykorzystaniem tego cudownego narzędzia kuchennego.
Puree z marchewek - szybki dip
Składniki:
4 marchewki
łyżka masła
przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie umyj, pokrój na plastry przy użycia noża do warzyw i włóż do szybkowaru.
Wlej ¾ szklanki osolonej wody.
Po doprowadzeniu szybkowara do pełnej mocy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 3 minuty.
Kiedy szybkowar ostygnie, odcedź marchewki.
Zblenduj je razem z masłem, solą i pieprzem do smaku.
Jesienna zupa z dyni
Składniki:
2 kostki rosołowe
duża dynia (ponad 1kg)
marchewka
2 duże ziemniaki
1 serek topiony
przyprawy (sól, pieprz, pikantna papryka
Przygotowanie:
Dynię obierz - usuń skórkę i pestki, pokrój w dużą kostkę.
Ziemniaki i marchewki obierz przy użyciu obieraczki (jeśli są to młode warzywa, wystarczy, jeśli porządnie je oczyścisz) i również pokrój w kostkę.
Warzywa wrzuć do szybkowaru. Zalej wodą - jej poziom powinien znajdować się wyżej niż poziom warzyw.
Gotuj na dużym ogniu aż do uzyskania maksymalnej mocy. Wtedy zmniejsz ogień pod szybkowarem o średniej pojemności i gotuj kolejne 2 minuty.
Po otworzeniu szybkowaru, nie odcedzaj warzyw! Dodaj serek topiony, przyprawy i kostki rosołowe, a następnie zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Jeśli jesteś fanką mocniejszych smaków, zamiast suszonej papryki dodaj surowe chili.
Steki z łososia na parze
Składniki:
2 kawałki łososia (muszą być grubsze niż 2 cm)
1 cebula
1 szklanka białego wytrawnego wina
cytryna
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w cienkie krążki, a cytrynę w plastry.
Do szybkowaru włóż cebulę, na niej ułóż kawałki ryby, polej ją białym winem i dopraw. Na koniec przykryj plasterkami cytryny.
Po doprowadzeniu szybkowara do pełnej mocy gotującej, zmniejsz ogień do minimum i gotuj kolejne 6 minut.
Po tym czasie możesz otworzyć szybkowar, rybę ułożyć na talerzach obiadowych.
Cytrynę i cebulę wyrzuć.
Danie podawaj z dowolnymi dodatkami, lub po prostu udekorowane plastrami cytryny.
Szybkie curry z kurczaka w szybkowarze
Składniki:
1 średni kurczak
1 szklanka zsiadłego mleka
3 cebule
2 pomidory
kawałek świeżego imbiru
15 ząbków czosnku
1 szklanka oleju
przyprawy (sól, kmin rzymski, chilli, kurkuma, kolendra)
łyżeczka garam masala w proszku
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na kawałki.
Cebule pokrój w piórka, z imbiru i czosnku zrób jednolitą pastę (zblenduj lub zetrzyj, pomoże Ci w tym tarka z plastrownikiem Joseph Joseph Handi-grate), a pomidory pokrój w kostkę.
W szybkowarze rozgrzej olej i przyrumień na nim cebulę.
Dodaj pastę z imbiru i czosnku, zsiadłe mleko i pomidory. Po kilku minutach dalszego smażenia dodaj kawałki kurczaka i dopraw go przyprawami (łyżeczka z każdej).
Kiedy kurczak nabierze lekko złotawego koloru, dodaj 2 szklanki wody i zamknij szybkowar.
Po uzyskaniu pełnej mocy gotującej, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 7 minut.
Twoje danie jednogarnkowe gotowe!
Karmelowy flan
Składniki:
200 ml mleka
2 jajka
cukier
gałka muszkatołowa
Potrzebny będzie Ci również mały rondel i foremka do puddingów.
Przygotowanie:
Do rondelka z ceramiczną powłoką wsyp kopiastą łyżkę cukru i dodaj odrobinę wody. Gotuj, aż cukier skarmelizuje się na złoty kolor. Wlej do foremki na pudding i równomiernie rozprowadź.
W osobnej misce ubijaj cukier (3 łyżki) z jajkami, a następnie wlej gorące mleko.
Masę przelej do foremki, posyp gałką muszkatołową i przykryj natłuszczonym papierem.
Do szybkowaru nalej szklankę wody, umieść wkładkę na dnie, a na niej połóż foremkę z masą mleczno-jajeczną.
Po osiągnięciu maksymalnej mocy gotowania, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 8 minut.
Po tym czasie na foremce połóż talerz deserowy, odwróć do góry nogami i wytrząśnij pudding.
Smacznego!