W gorące letnie dni zazwyczaj masz mniejszą ochotę na jedzenie, zwłaszcza to, które na stołach pojawia się przez cały rok? Nie Ty jedna! Podczas upałów warto wyeliminować z diety tłuste potrawy i postawić na lekkie, pieczone dania. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na smaczny, wegetariański obiad z piekarnika!
Jak zastąpić makaron w daniach wegańskich?
Choć na rynku pojawia się coraz więcej bezjajecznych i wegańskich opcji makaronów, doskonale w roli bazy do potraw takich jak spaghetti czy zapiekanki makaronowe sprawdzą się… warzywa!
Za pomocą obieraczki uniwersalnej, spirali do warzyw lub specjalnej tarki z opcją cienkich paseczków możemy stworzyć makaron z cukinii. Pamiętaj, że zawiera ona jednak dużo wody, dlatego warto podsmażyć ją chociaż 5 minut w głębokim woku. Dodaj czosnek, trochę oliwy i warzywa wedle preferencji, by otrzymać przepyszny i lekki obiad!
Ostatnio coraz modniejsze robi się również wykorzystywanie buraka jako zamiennika makaronu. Jest on trochę twardszy niż cukinia, jednak równie dobrze komponuje się z przyprawami. Burak jest również znakomitą bazą również pod dania niewegańskie - np. w połączeniu z kozim serem.
Słyszałaś o dyni makaronowej? Coraz częściej pojawia się na stołach i w przepisach na wegańskie potrawy. Wystarczy przekroić ją na pół i piec w 200 stopniach przez około 40 minut, by zrobiła się bardzo miękka - na tyle, by miąższ dało się widelcem posiekać na cienkie paski, przypominające tradycyjny makaron spaghetti. W Polsce jeszcze możesz mieć trudność z jej zakupem, dlatego jeśli jesteś ciekawa nowych smaków w kuchni, koniecznie odwiedź sklepy z eko produktami.
1. Ratatouille
Składniki:
- 2 świeże cukinie
- 1 duży bakłażan
- 3 pomidory
- 0,5 litra passaty pomidorowej
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa
- przyprawy według preferencji
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj i osusz. Pokrój za pomocą noża do warzyw w cieniutkie plasterki - zamiast noża możesz też użyć tarki do warzyw. Im cieńsze plastry, tym bardziej delikatna i smaczna wyjdzie Twoja potrawa.
Plastry bakłażana posól i odstaw na pół godziny - w tym czasie puści wodę, którą możesz osuszyć ręcznikiem.
Passatę pomidorową dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła według preferencji (może to być majeranek, bazylia, tymianek).
Dno naczynia (najlepiej danie będzie prezentować się w okrągłej formie na tartę, jednak może to być też brytfanna) wylej sos pomidorowy.
Naprzemiennie układaj plasterki warzyw - tak, by na siebie zachodziły i tworzyły kręgi.
Wierzch skrop kilkoma łyżkami oliwy.
Piecz pod przykryciem (w przypadku formy na tartę możesz użyć folii aluminiowej) około 50 minut w 180 stopniach.
2. Wegetariańska tarta z figami - ale na słono
Składniki:
- porcja ciasta francuskiego (możesz zrobić też wersję na cieście kruchym)
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 figi
- cebula
- 2 pomidory
- 100 g koziego sera
- miód
Przygotowanie:
Formę do tarty wyłóż ciastem i delikatnie nakłuj je widelcem, aby nie urosło.
Podpiecz w piekarniku spód swojej tarty - około 15 minut w 180 stopniach. Wyciągnij, kiedy ciasto przybierze złotawy odcień.
W osobnej misce roztrzep jajka trzepaczką, dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie śmietankę 30%. Dokładnie wymieszaj.
Na ciasto wyłóż pokrojone w plasterki figi, pomidory, cebulę, posyp kozim serem.
Całość zalej przygotowaną zalewą śmietanową.
Piecz przez około pół godziny, aż wszystkie składniki będą dokładnie ścięte.
Porada: Jeśli lubisz ciekawe połączenia smakowe, polej gotową tartę miodem - idealnie komponuje się on z figami i serem. A jeśli koniecznie chcesz wzbogacić swoje danie o mięsne akcenty, dodaj do tarty pokrojony w cienkie kawałeczki boczek.
3. Faszerowane papryki z tofu
Składniki:
- 4 duże papryki
- 400 g tofu wędzonego
- 2 torebki ryżu
- 0,5 litra passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- przyprawy
- oliwa
Przygotowanie:
Odkryj górne części umytych i osuszonych papryk, pozbądź się nasion.
Ryż ugotuj w średniej wielkości garnku.
Passatę pomidorową dopraw przyprawami - solą, pieprzem, ziołami. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj ryż i tofu - możesz pokroić je na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem.
Gotowy farsz nakładaj łyżką do wydrążonych papryk.
Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Włóż papryki, polej je sosem pomidorowym i zakryj odkrojonymi wcześniej górnymi częściami, “czapeczkami”.
Piecz około 35-40 minut w 180 stopniach - papryka powinna być miękka.
4. Proste cannelloni z bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
- 14 rurek cannelloni
- 2 małe bakłażany
- 250g szpinaku
- jedna mozzarella
- cebula
- czosnek
- passata pomidorowa lub pomidory w puszce
- oliwa
Przygotowanie:
Bakłażana i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na głębokiej patelni razem z przeciśniętym przez poręczną praskę czosnkiem na oliwie. Dodaj sól, pieprz, zioła do smaku.
Dodaj szpinak i smaż dalej około 5 minut (jeśli szpinak był mrożony, daj wodzie odparować).
Gotowym farszem napełnij cannelloni - nie musisz ich gotować.
Pomidory w puszce zblenduj blenderem kielichowym. Jeśli wybrałaś passatę pomidorową, dopraw ją przyprawami wedle preferencji.
Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Włóż nadziane makaronowe rurki i polej sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę.
Piecz pod przykryciem - 40 minut w 180 stopniach.
Nieważne jakie danie z powyższych wybierzesz - puść wodze wyobraźni i eksperymentuj ze smakami i dodatkami. Ważne jest to, że lekkie dania też mogą być smaczne - i to smaczne po twojemu!