TOP 5 przepisów na kawę mrożoną

kawa na zimno

Rodzaje kawy

Zanim jednak przejdziemy do sedna, zastanówmy się nad tym, jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy i jak je rozróżnić. Menu w kawiarniach, dla osób nieobytych z kawowymi niuansami, może często wydawać się pisane innym językiem. Nie wiesz jaka jest Twoja ulubiona? Przetestuj wszystkie!

Espresso - podstawa kawowego świata. Espresso to mała (około 30 ml) porcja intensywnego kawowego naparu powstałego ze zmielonych ziaren kawy, przez które przepuszcza się prawie wrzącą wodę w ekspresie ciśnieniowym. Wbrew pozorom nie jest wcale łatwe do przygotowania - odpowiednie espresso powinno spełniać normy (określona ilość zmielonych ziaren, temperatura wody, a nawet gęstość pianki). Podaje się je w malutkich filiżankach.

filiżanka espresso

Long black i Americano - idealne opcje dla miłośników wyrazistego smaku czarnej kawy. Oba te rodzaje powstają z połączenia espresso i wrzącej wody - różnią się jednak kolejnością przygotowania. Americano powstaje na bazie espresso, do którego dolewa się wodę, long black to natomiast woda uzupełniona espresso. Kolejność wbrew pozorom ma znaczenie, gdyż pierwsza z wymienionych kaw nie posiada pianki, natomiast druga odznacza się gęstą cremą.

Latte macchiato - trzywarstwowy ulubieniec fanów kawy z mlekiem. Latte podaje się w wysokiej szklance np. szklance termicznej do latte Blomus Nero - aby widoczny był efekt “przechodzenia”. Tworzy się je niezwykle prosto - do espresso na dnie dolewa się powoli i po ściance spienione mleko. Jego gęsta i płynna część spływa na sam dół, pianka unosi się do góry, tworząc ciekawy efekt wizualny.

filiżanka cappucino

Cappuccino - idealne do ciasta lub deseru, często oprószone kakao lub cynamonem. Cappuccino wyróżnia się idealnie gęstą mleczną pianką, o puszystej konsystencji. I choć w Polsce może nie wszystkie kawiarnie dbają o szczegóły, prawdziwie włoskie cappuccino posiada warstwę kremowej pianki o grubości pomiędzy 1 a 2 cm. Na skład filiżanki składa się espresso, gorące mleko i gęsta pianka (w proporcjach 1:1:1). Tradycyjnie podaje się je w porcelanowych filiżankach - im ładniejsze, tym lepiej smakuje kawa! Cappucino można też ozdobić czekoladową posypką.

Caffe latte - baza pod kreatywne wykorzystanie syropów smakowych. Latte to połączenie spienionego mleka i espresso - koniecznie w tej kolejności. Można dowolnie dobierać proporcje, jednak mleko przeważa w tej kompozycji smakowej. Podaje się je w kubku lub wysokich szklankach.

kokosowa kawa

Mrożone latte kokosowe

Składniki:

  • dowolna kawa w zależności od preferencji
  • mleko kokosowe
  • lody kokosowe
  • bita śmietana
  • w wersji alkoholowej - Malibu


Przygotowanie:
Przygotuj espresso - w zależności od sprzętu, jakim dysponujesz, możesz zrobić to w ekspresie lub kawiarce (1,5 łyżeczki mielonych ziaren na 30 ml wody).
Do wysokiej szklanki wlej 100 ml mleka kokosowego (w wersji z alkoholem - kieliszek Malibu).
Do mleka dodaj espresso i 2 łyżki lodów kokosowych. Uformowane gałek ułatwi Ci łyżka do lodów. Jeśli marzysz o maksymalnie chłodnym napoju, wrzuć do niego kostki lodu.
Udekoruj bitą śmietaną. Dla dekoracji możesz również wykorzystać wiórki kokosowe.
Smacznego!

orzechy

Orzechowa moka

Składniki:

  • pół szklanki mleka
  • kawa
  • jogurt czekoladowy
  • kakao
  • masło orzechowe
  • lód


Przygotowanie:
Zaparz espresso. Do kawy możesz przygotować domowe masło orzechowe w blenderze.
Po otrzymaniu masła do blendera wlej kawę, mleko, ¾ szklanki jogurtu czekoladowego, 3 łyżki kakao, kostki lodu.
Blenduj - aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Wlej do filiżanek, posyp orzechami lub kakao.
I gotowe!

cold brew

Cold brew

Najprostsza z kaw na zimno, bez udziwnień i dodatkowych smaków.

Przygotowanie:
230 g kawy zalej litrem wody w temperaturze pokojowej (najlepiej w dzbanku z dziubkiem).
Odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin - im więcej czasu, tym intensywniejszy smak.
Przelej napar przez jednorazowy filtr do ekspresu przelewowego.
Klarowny już napój przelej do szklanek - i do dna!

filtr do kawy zassenhaus

Jak przygotować kawę?

Kawa rozpuszczalna spędza sen z powiek prawdziwych miłośników kawy. Ta prawdziwa to kawa ze zmielonych ziaren - przygotowywana albo w ekspresie, albo w kawiarce. Jeśli w Twoim domu nie ma miejsca na ekspres, a lubisz wypić odpowiednio aromatyczną kawę, zainwestuj w kafeterię marki Cilio - dostępne są zarówno elektryczne, z bazą podłączaną do prądu, jak i bardziej klasyczne, do gotowania na kuchence (również indukcyjnej). Jeśli jesteś fanką tradycyjnych rozwiązań, wybierz kafeterię tłokową - nada się także do zaparzania cold brew.

Przydatny będzie także odpowiedni młynek do mielenia ziaren - świeżo zmielona kawa daje najwięcej smaku podczas parzenia. Sprawdź młynki do kawy marki Zassenhaus. Duży wybór umożliwia dopasowanie akcesoriów do wystroju kuchni, a także do celów użytkowania - być może bardziej praktyczny będzie młynek, który możesz zabierać ze sobą w podróż? Dodatkowo, wszystkie młynki ręczne Zassenhaus posiadają 25-letnią gwarancję. Dla tych ceniących sobie wygodę również znajdzie się coś odpowiedniego - elektryczne młynki do kawy, umożliwiające szybkie i bezproblemowe uzyskanie bazy pod napar.

spienione mleko

Nie zapominaj o mleku! Odpowiednio spienione mleko, gęsta mleczna pianka, to podstawa wielu kaw. Z tego powodu zainwestuj w odpowiedni spieniacz do mleka. Do wyboru jest mnóstwo opcji - poręczny model spieniacza Cilio Aerolatte, który wytwarza piankę bez użycia pary i jest łatwy w czyszczeniu przez wgląd na wymienne końcówki;szybki i wydajny elektryczny model spienacza CREMA lub klasyczny spieniacz na indukcję.

Jeśli chcesz pobawić się w baristę, kup również szablony do dekoracji kawy. Twoi znajomi na pewno będą zachwyceni! A i Ty będziesz świetnie bawić się podczas przygotowań.