Łyżki, chochle, szczypce

Narzędzia do gotowania i smażenia, przybory kuchenne. Chochle, szczypce, łyżki, pędzelki, trzepaczki i szpatuły.

Kupuj wg
Pokaż filtrySchowaj filtry
  1. Kategoria: Łopatki Usuń ten produkt Łyżki do makaronu Usuń ten produkt Łyżki do mieszania Usuń ten produkt Pędzle Usuń ten produkt Trzepaczki Usuń ten produkt

Łopatki, szpatułki, chochle, szczypce

Można mieć najlepsze garnki i naczynia, ale bez odpowiednich przyborów kuchennych przygotowanie dobrych potraw będzie niemal niemożliwe. Wysokiej jakości narzędzia kuchenne ułatwiają pracę w kuchni i sprawiają, że gotowanie i pieczenie staje się przyjemne.

Podstawowe przybory kuchenne

Akcesoria kuchenne powinny być jednocześnie ładne i praktyczne. Pomysłowo wyeksponowane mogą dodać kuchni charakteru. Szczególnie jeśli przechowujemy je w stylowym pojemniku lub wieszamy na haczykach umieszczonych na relingu. Wśród najważniejszych przyborów kuchennych niezastąpiona jest chochla do zup i sosów, trzepaczka, łyżki do mieszania. Panie domu docenią także uniwersalne szczypce kuchenne. Dla osób, które często pieką niezbędna będzie też łopatka do ciasta, jak również szpatułka. W kuchni bardzo często korzysta się też ze wszelkiego rodzaju łopatek. Nasze ulubione to łopatka kuchenna z perforacją, łopatka cedzakowa, łopatka z drobnym sitkiem, jak i łopatka do lasagne.

Narzędzia kuchenne w zestawach

Bardzo często przybory kuchenne są dostępne w gotowych zestawach, do których jest dołączony wygodny stojaczek lub pojemnik na te narzędzia. Zazwyczaj w skład takiego zestawu wchodzi szpatuła z otworami oraz wszelkiego rodzaju łyżki – do spaghetti, wazowa, cedzakowa, chochelka i szczypce kuchenne.

Jakie akcesoria kuchenne wybrać?

Przybory kuchenne są zazwyczaj wykonane z drewna, metalu, plastiku lub silikonu. Każdy materiał ma swoje szczególne właściwości. Drewniane narzędzia mają najdłuższą historię i wciąż są lubiane przez wiele pań domu między innymi za to, że nie rysują powierzchni patelni i garnków. Drewniane przybory kuchenne są też zdrowe, pod warunkiem, że dba się o nie starannie i nie dopuszcza do długotrwałego moczenia w wodzie. Metalowe narzędzia kuchenne są z kolei doceniane za stylowy wygląd, świetnie komponujący się z nowoczesnymi kuchniami, jak również za ich liczne zalety. Wśród nich jest odporność na wysokie temperatury i łatwość utrzymania w czystości. Metalowe chochle, łopatki, trzepaczki i inne przybory nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów. Mało ekologiczne, ale równie popularne są przybory kuchenne wykonane z plastiku. Są one łatwe do mycia, nie nasiąkają wodą, mają też niezliczone kolory i formy. Naszym zdaniem najlepsze są jednak narzędzia kuchenne wykonane z silikonu. Silikon wytrzymuje niskie i wysokie temperatury – od -40 do +260 stopni i świetnie sobie radzi z nagłą zmianą temperatur. Silikonowe przybory są elastyczne, wygodne, nie rysują powierzchni garnków i patelni, a do tego są bezpieczne dla zdrowia. Szukając narzędzi kuchennych, które ułatwią codzienne gotowanie i pieczenie warto postawić właśnie na przybory silikonowe. Do tego typu narzędzi bez trudu można też dobrać cały szereg akcesoriów kuchennych w wielu ładnych kolorach.